Interviu cu Directorul Interimar CMAC, Anatolii Bescupschi, despre Infrastructura Calității și Metrologiei

1.Înainte de a intra în detalii, ați putea să ne spuneți câteva lucruri despre dumneavoastră și despre rolul dumneavoastră în cadrul întreprinderii CMAC?

În cadrul întreprinderii CMAC, funcția mea de administrator implică, în principal, identificarea oportunităților de dezvoltare, cu scopul final de a contribui la creșterea și progresul întreprinderii. Una din responsabilitățile mele este să ghidez echipa în identificarea noilor domenii necesare atât societății, cât și mediului de afaceri, pe de o parte, și care, pe de altă parte, să aducă dezvoltare întreprinderii. La momentul de față, CMAC se concentrează pe identificarea și dezvoltarea de noi servicii pentru a răspunde nevoilor mediului de afaceri. De exemplu, în industria producției de miere, producătorii sunt nevoiți să plece în străinătate pentru a evalua calitatea produselor lor, deoarece în țara noastră nu există laboratoare capabile de a acoperi integral gama de încercări necesare. În prezent, CMAC depune eforturi pentru a oferi această posibilitate. Acest exemplu este unul din zecile sau poate din sutele cu care mediul de afaceri este nevoit să se confrunte. Odată cu venirea în funcție, am rămas profund impresionat de problemele cu care se confruntă producătorii în dorința de a-și plasa produsul  său fie pe piața locală, fie pe cea regională/internațională. Reieșind din cele văzute și auzite, împreună cu echipa, am stabilit obiectivul de bază al organizației. Obiectivul nostru principal este să fim cât mai aproape de mediul de afaceri și societate pentru a răspunde prompt nevoilor lor și, la moment, întreaga echipă este concentrată pe atingerea acestui scop.

În ceea ce privește cariera mea, activitatea de inginer am început-o în 2010, fiind angajat în laboratorul astronomic din cadrul USM. Ulterior, încă până la finalizarea studiilor (februarie 2012), am fost angajat în cadrul INSM, lucrând în laboratorul de mărimi fizico-chimice, unde am și început acumularea experienței în domeniul metrologiei. De-a lungul timpului, am acumulat cunoștințe și experiență în acest domeniu, avansând în ierarhia profesională până la poziția de Șef al Direcției Metrologie Aplicată în cadrul INM. În septembrie 2022, mi s-a oferit oportunitatea de a deveni director al CMAC, unde, actualmente, coordonez o echipă numeroasă de 104 membri dedicați. În ceea ce privește echipa, înainte de a prelua această funcție, am avut îndoieli, crezând că voi fi întâmpinat rece și cu rezerve de către echipă, dar am fost plăcut surprins să fiu primit cu căldură și susținere, astfel, să simt că fac parte din această echipă minunată. Sunt recunoscător pentru primirea călduroasă și, făcând parte din echipă, pot să zic că suntem cu toții determinați să creștem împreună profesional, astfel să îmbunătățim continuu calitatea serviciilor noastre și portofoliul de servicii oferite.

 1. Care sunt aspectele distinctive ale serviciilor CMAC față de alte organizații similare din domeniu?

Serviciile CMAC se disting prin următoarele aspecte:

 1. Gamă vastă de servicii: CMAC oferă o gamă extinsă de servicii în domeniul calității, acoperind multiple direcții precum certificarea sistemelor de management, certificarea produselor, inspecția dispozitivelor medicale, verificări metrologice, instruire continuă, încercări produse agroalimentare, încercări produse industriale și etalonări. Astfel, CMAC este un loc unde clienții pot accesa toate aceste servicii la o singură locație;
 2. Digitalizare și accesibilitate: CMAC se află în procesul de dezvoltare a infrastructurii digitale pentru serviciile sale. Se lucrează intens pentru a permite clienților acces la serviciile CMAC online, de la depunerea cererii până la primirea rezultatelor. Aceasta aduce un mare avantaj, deoarece clienții nu mai sunt nevoiți să se deplaseze fizic la birourile CMAC pentru a solicita serviciile sau a primi documentele confirmative;
 3. Instruire continuă și tehnologie avansată: CMAC acordă o mare importanță instruirii permanente a angajaților săi, în special în ceea ce privește noile tehnologii și metodele de testare și evaluare. Aceasta asigură faptul că echipa CMAC este la curent cu cele mai recente tehnologii și poate oferi servicii de înaltă calitate și eficiență.
 4. Experiență și reputație: CMAC se bucură de o experiență considerabilă în domeniul său de activitate și are o reputație solidă în industrie. Prin oferirea unor servicii de calitate superioară și abordarea profesională, CMAC a câștigat încrederea clienților săi și a devenit un nume de încredere în domeniu.

Toate aceste aspecte distincte ale serviciilor CMAC contribuie la poziționarea sa avantajoasă față de alte organizații similare din domeniu, asigurându-le clienților o gamă completă de servicii de calitate, accesibilitate și expertiză profesională.

 1. Ce măsuri implementați pentru a asigura că CMAC rămâne actualizat cu noile standarde și cerințe în industrie?

Pentru a asigura că CMAC rămâne actualizat cu noile standarde și cerințe în industrie, implementăm mai multe măsuri, unele dintre ele fiind:

 1. Instruirea continuă a personalului: identificăm cursuri și programe de dezvoltare profesională pentru colaboratorii din cadrul CMAC. Aceste cursuri acoperă noile standarde și cerințe din industrie și asigură faptul că echipa noastră este la curent cu cele mai recente practici și tehnologii.
 2. Deplasări pentru studii peste hotare: ne asigurăm că colegii noștri au oportunitatea de a călători și de a studia la institute și organizații similare din alte țări. În prezent, lucrăm la un parteneriat cu Institutul de Standardizare din Turcia, care are o gamă similară de servicii și este foarte dezvoltat din punct de vedere tehnico-științific. Planificăm să ne instruim și să trimitem colaboratorii noștri acolo pentru a beneficia de expertiza lor și a fi la curent cu cele mai recente tendințe și standarde internaționale.
 3. Schimb de experiență cu alte institute internaționale: odată cu fuziunea cu INM (Institutul Național de Metrologie), vom avea acces și mai mare la schimbul de experiență cu diferite institute internaționale. Acest lucru ne va permite să învățăm de la alte organizații de prestigiu și să integrăm cele mai bune practici în activitățile noastre.
 4. Mese rotunde cu producătorii autohtoni. nu este un secret faptul că businessul impulsionează progresul și este tot timpul în avangarda dezvoltării noilor tehnologii. De aceea, una din măsurile pe care le aplicăm reprezintă schimbul de experiență cu mediul de afaceri din Republica Moldova și investitorii ce vin de peste hotarele acesteia.

Prin implementarea acestor măsuri, ne asigurăm că CMAC rămâne actualizat și adaptat la schimbările din industrie, fiind capabil să ofere servicii de calitate superioară și să răspundă cerințelor clienților noștri într-un mod eficient și profesionist.

4.Ce inițiative și proiecte aveți în vedere pentru a extinde gama de servicii oferite de CMAC în viitor?

Pentru a extinde gama de servicii oferite de CMAC în viitor, intenționăm să lansăm următoarele măsuri:

 1. Identificarea și abordarea problemelor din diverse domenii: conlucrăm cu partenerii noștri pentru a identifica problemele cu care se confruntă mediul de afaceri din diferite domenii. Ne concentrăm pe înțelegerea nevoilor și provocărilor acestora și dezvoltăm soluții și servicii adaptate pentru a le rezolva.
 2. Extinderea serviciilor existente: ne propunem să extindem gama de servicii în domeniile în care deja operăm. Analizăm constant cererea și tendințele pieței pentru a identifica oportunități de dezvoltare și inovare. Astfel, putem oferi clienților noștri servicii mai diverse și adaptate nevoilor lor în continuă schimbare.
 3. Colaborarea cu parteneri și experți: dezvoltăm parteneriate cu alte organizații, institute de cercetare și experți în domeniile relevante pentru a ne sprijini în extinderea gamei de servicii. Aceste colaborări ne permit să beneficiem de expertiza și cunoștințele specialiștilor din diverse domenii și să oferim soluții și servicii de înaltă calitate.
 4. Investiții în tehnologie și infrastructură: suntem conștienți de importanța tehnologiei și infrastructurii moderne pentru a putea oferi servicii avansate și eficiente. Planificăm investiții continue în echipamente, instrumente și sisteme informatice pentru a ne menține în vârful tehnologiei și pentru a fi capabili să răspundem cerințelor, din ce în ce mai complexe, ale clienților noștri.

Prin aceste inițiative, tindem ca CMAC să devină un partener de încredere și stabil pentru mediul de afaceri, oferind soluții complete și inovatoare în vederea dezvoltării și îmbunătățirii serviciilor și produselor. Scopul nostru este să adăugăm valoare clienților noștri și să contribuim la creșterea și succesul lor pe termen lung.

 1. Care sunt valorile și principiile care vă ghidează în activitatea de director al CMAC?

Valorile și principiile care mă ghidează în activitatea mea de director al CMAC sunt stabilite pe parcursul vieții mele și sunt identice atât în viața personală, cât și în cea profesională. Sinceritatea, corectitudinea, integritatea și respectul sunt valorile de bază, pe care le manifest în discuțiile cu toți colegii și partenerii noștri, indiferent de statutul sau funcția lor. Consider că aceste principii sunt fundamentale pentru construirea unui mediu de lucru sănătos și pentru consolidarea relațiilor profesionale solide. Astfel, promovez transparența și onestitatea în toate interacțiunile noastre, contribuind la un climat de încredere și respect reciproc în cadrul echipei noastre.

 1. Ce vă inspiră în munca dvs. și cum vă mențineți motivați în fața provocărilor?

Ceea ce mă inspiră cel mai mult în munca mea sunt provocările. Consider că fiecare provocare reprezintă o oportunitate de creștere și învățare. Există un motto în viață care mă ghidează și spune că pentru fiecare problemă/situație există cel puțin o soluție. Această perspectivă îmi oferă motivația necesară pentru a căuta soluții în fața oricăror obstacole sau provocări cu care ne confruntăm.

În plus, colegii mei reprezintă o sursă de inspirație constantă pentru mine. Îi redescopăr mereu într-un mod diferit și sunt impresionat de abilitatea lor de a crește continuu, ceea ce creează o competitivitate sănătoasă, dar și faptul că unii din ei generează soluții pe care eu sau o echipă întreagă nu le-am considerat vreodată. Aceasta mă determină să îi apreciez atât personal, cât și profesional. Având o echipă de oameni talentați și inspirați, sunt încrezător că putem depăși orice situație și găsi soluții eficiente.

 1. Cum vă mențineți la curent cu evoluțiile și tendințele din industrie și cum le integrați în activitatea CMAC?

Pentru a fi la curent cu evoluțiile și tendințele din industrie, sunt activ pe LinkedIn, unde mă abonez la grupuri relevante, acest portal într-adevăr este o sursă imensă de informație structurată și inovativă, cu condiția că este setată corespunzător. Depun toate eforturile să fiu activ și să particip la conferințe și evenimente din industrie/știință. Integrarea acestor informații în activitatea CMAC se realizează prin evaluări periodice, adaptare și dialog cu echipa noastră.

 1. Cum vă asigurați că sunteți mereu deschis la feedback și sugestii de la echipa CMAC și alte părți interesate?

Sunt întotdeauna deschis la feedback și sugestii din partea echipei CMAC și a altor părți interesate. Organizăm discuții interne și încurajez activ participarea și exprimarea opiniei. Analizez cu atenție feedback-ul și sugestiile primite și implementez sugestiile constructive în activitatea noastră.

 1. Ce sfaturi ați oferi tinerilor profesioniști care doresc să se implice în infrastuctura calității și metrologiei?

Iată câteva sfaturi concise pentru tinerii profesioniști, interesați de infrastructura calității și de metrologie:

 1. Urmează-ți pasiunea și interesul pentru calitate și metrologie.
 2. Începe prin a te specializa într-un anumit produs sau aspect al calității.
 3. Explorează diverse aspecte, precum sistemele de management al calității și certificarea.
 4. Continuă să studiezi și să te dezvolți în domeniul calității și metrologiei.
 5. Fii deschis la învățare continuă pentru a fi la curent cu noile tehnologii și tendințe.
 6. Conectează-te cu profesioniști din domeniu prin participarea la evenimente și conferințe relevante.

Aceste sfaturi vă vor ajuta să vă orientați și să construiți o carieră de succes în infrastructura calității și metrologiei.