Încercări Produse Agroalimentare
Direcţia Testări Produse Agroalimentare al ÎS „CMAC” prestează servicii de încercări de laborator a produselor agro-alimentare în conformitate cu cerințele standardelor naționale și internaționale prin intermediul Laboratorului de încercări produse agro-alimentare în mun. Chișinău
Competența și capabilitatea întregii echipe de specialiști a laboratoarelor este dovedită prin menținerea unui sistem de management al calității conform SM EN ISO/ IEC 17025:2018, acreditat de către Centrul Național de Acreditare din Republica Moldova ”MOLDAC” LÎ – 086 (vezi certificat).
Prima acreditare a laboratorului cu locaţia Chişinău a avut loc în 1993.
Scopul laboratoarelor este de a asigura necesitățile consumatorilor, producătorilor, importatorilor și exportatorilor prin efectuarea încercărilor de laborator pentru diferiți indici la o gamă largă de produse.
În activitatea lor, laboratoarele mizează, întotdeauna, pe acuratețea datelor oferite clienților, menţinîndu-şi competența participînd pe plan național și internațional la PT scheme (FAPAS, LGS, etc.). Metodele de încercări existente sunt validate cu estimarea incertitudinii de măsurare.
Tipurile de încercări și metodele utilizate de către laboratoarele de încercări din cadrul Î.S. ”CMAC” se conțin în anexa la certificatele de acreditare, după cum urmează:
- Laboratorul încercări produse agro-alimentare Chișinău
Lista oficială a încercărilor (vezi lista).
Denumire serviciu : încercări de laborator a produselor agro-alimentare, conform domeniul de acreditare deținut.
Beneficiari : Organisme certificare produse (interni /externi), organe cu funcții de control în domeniu, persoane fizice, persoane juridice, indiferent de forma de organizare.
Solicitare serviciu: cererea privind prestarea serviciului se depune la biroul de recepție a laboratoarelor, personal de către solicitant sau reprezentantul legal al acestuia.
Notă: Cererea privind prestarea serviciului (vezi formular pdf; vezi formular doc) și contractul prestări servicii (vezi formular pdf; vezi formular doc) se înregistrează la biroul de recepție al laboratoarelor.
Termenul prestării serviciului depinde de categoria de produse supuse încercărilor de laborator și a metodelor utilizate.
Locul prestării serviciului:
LIPA Chișinău | |
MD-2064
mun. Chișinău, str. E. Coca, 28 |
Laboratorul încercări produse agro-alimentare Chișinău | ||
Sergiu Paiu, Șef laborator | Tel.: +373 22 218 442 | |
Birou recepție
locația Chișinău |
Tel.: +373 22 218 445
Fax: +373 22 74 85 11 |
lipacmc@cmac.md |
Capitolul 5. Tarife pentru lucrările efectuate de Laboratorul Încercări Produse Agroalimentare | ||
Tabelul 5 | ||
Cod tarif | Denumirea tarifului | Tariful lei (fărăTVA) |
1 | 2 | 3 |
5.1 GRUP FIZICĂ ȘI CHIMIE | ||
Produse alcoolice, vitivinicole (locația Chișinău) | ||
55 000 000 | concentraţia alcoolică | 235,68 |
55 000 001 | alcalinitatea | 129,62 |
55 000 002 | concentraţia în masă a acizilor titrabili | 141,41 |
55 000 003 | concentraţia în masă a acidului sulfuros | 259,25 |
55 000 004 | densitatea optică | 141,41 |
55 000 005 | concentraţia în masă a acizilor volatili (metoda arbitraj) | 384,16 |
55 000 006 | concentraţia în masă a zaharurilor (băuturi tari) | 365,30 |
55 000 007 | concentraţia în masă a extractului (băuturi tari) | 494,93 |
55 000 008 | concentraţia în masă a extractului sec nereducător (vin) | 188,54 |
55 000 009 | concentraţia în masă a substanţelor tanante | 648,12 |
55 000 010 | presiunea bioxidului de carbon | 223,90 |
locația Ceadîr-Lunga | ||
55 000 011 | concentraţia în masă a uleiului de fuzel | 176,76 |
55 000 012 | concentraţia în masă a alcoolului superior în divinuri | 176,76 |
55 000 013 | concentraţia în masă a alcoolului metilic | 176,76 |
55 000 014 | concentraţia în masă a aldehidelor | 176,76 |
55 000 015 | concentraţia în masă a esterilor medii | 176,76 |
55 000 016 | concentraţia în masă a furfurolului | 176,76 |
55 000 017 | concentraţia în masă a fierului | 271,03 |
55 000 018 | concentraţia în masă a acizilor citrici | 341,73 |
55 000 019 | concentraţia în masă a zaharurilor (vin) | 247,46 |
55 000 020 | concentraţia în masă a acizilor volatili (metoda expres) | 176,76 |
Produse conservate (sucuri, fructe, legume congelate, deshidratate) | ||
55 000 021 | substanţe uscate | 176,76 |
55 000 022 | umiditatea | 393,58 |
55 000 023 | cloruri | 329,95 |
55 000 024 | aciditatea titrabilă | 141,41 |
55 000 025 | grăsimi | 299,31 |
55 000 026 | sediment | 205,04 |
55 000 027 | miez | 176,76 |
55 000 028 | dioxidul de sulf | 259,25 |
55 000 029 | raportul dintre fructe | 141,41 |
55 000 030 | zahăr | 487,86 |
55 000 031 | alcool (în sucuri) | 341,73 |
55 000 032 | impurităţi minerale | 353,52 |
55 000 033 | impurităţi străine | 94,27 |
55 000 034 | indicele pH | 235,68 |
55 000 035 | impurităţi de origine vegetală | 129,62 |
55 000 036 | nitraţi în fructe şi legume | 329,95 |
Bere şi produse din bere | ||
55 000 037 | stabilitatea spumei | 101,34 |
55 000 038 | extract al amestecului de bere | 353,52 |
55 000 039 | alcool | 353,52 |
55 000 040 | aciditate titrabilă | 141,41 |
55 000 041 | dioxid de carbon | 164,98 |
55 000 042 | culoare | 148,48 |
Produse lactate | ||
55 000 043 | aciditate titrabilă | 205,04 |
55 000 044 | grăsime | 353,52 |
55 000 045 | umiditate | 393,58 |
55 000 046 | zaharoză | 487,86 |
55 000 047 | lactoza | 487,86 |
55 000 048 | cloruri | 329,95 |
55 000 049 | indicele pH | 235,68 |
55 000 050 | proteine | 542,06 |
55 000 051 | indicele dizolvării | 205,04 |
55 000 052 | raportul glazurii şi umpluturii | 188,54 |
Unt de vacă | ||
55 000 053 | substanţă uscată negrasă a untului | 400,65 |
55 000 054 | grăsimi | 447,79 |
55 000 055 | cloruri | 329,95 |
55 000 056 | umiditate | 393,58 |
Produse din carne | ||
55 000 057 | fosfor | 570,34 |
55 000 058 | proteine | 542,06 |
55 000 059 | grăsimi | 570,34 |
55 000 060 | umiditate | 393,58 |
55 000 061 | sare | 329,95 |
55 000 062 | nitriţi | 471,36 |
55 000 063 | amidon | 471,36 |
55 000 064 | părţile componente | 188,54 |
55 000 065 | masa netă | 188,54 |
Maioneză | ||
55 000 066 | umiditate | 393,58 |
55 000 067 | grăsimi | 353,52 |
55 000 068 | stabilitatea emulsiei | 164,98 |
55 000 069 | indicele pH | 235,68 |
55 000 070 | aciditatea titrabilă | 299,31 |
Peşte şi produse din peşte | ||
55 000 071 | azot bazic volatil | 494,93 |
55 000 072 | cloruri | 329,95 |
55 000 073 | umiditate | 393,58 |
55 000 074 | grăsimi | 570,34 |
55 000 075 | proteine | 542,06 |
55 000 076 | acid boric | 570,34 |
Apă, siropuri | ||
55 000 077 | substanţe uscate | 353,52 |
55 000 078 | aciditate titrabilă | 141,41 |
55 000 079 | dioxid de carbon | 223,90 |
55 000 080 | nivelul de umplere | 141,41 |
55 000 081 | ioni Cl, SO4, Ca, Mg | 259,25 |
55 000 082 | ioni NO2, NO3 | 412,44 |
55 000 083 | oxidabilitatea | 271,03 |
55 000 084 | rezidiul sec | 381,80 |
55 000 085 | duritatea | 235,68 |
55 000 086 | pH | 235,68 |
Praf de ouă | ||
55 000 087 | dizolvare | 525,56 |
55 000 088 | proteine | 542,06 |
55 000 089 | grăsimi | 570,34 |
55 000 090 | umiditate | 393,58 |
55 000 091 | aciditate titrabilă | 235,68 |
55 000 092 | cenuşă | 542,06 |
Produse din soia | ||
55 000 093 | proteine | 542,06 |
55 000 094 | grăsimi | 570,34 |
55 000 095 | umiditate | 393,58 |
55 000 096 | aciditate titrabilă | 235,68 |
55 000 097 | zahăr | 487,86 |
55 000 098 | sare | 329,95 |
Semifabricate de culinărie | ||
55 000 099 | grăsimi | 570,34 |
55 000 100 | raportul umpluturii la masa confecţiei | 129,62 |
55 000 101 | grosimea marginilor | 117,84 |
55 000 102 | masa unei unităţi | 129,62 |
55 000 103 | grosimea aluatului în confecţie | 117,84 |
55 000 104 | cloruri (sare) | 329,95 |
Oţet (de mere, de vin, de masă) | ||
55 000 105 | aciditatea titrabilă | 235,68 |
55 000 106 | dioxidul de sulf | 259,25 |
55 000 107 | fier | 271,03 |
55 000 108 | alcool | 341,73 |
55 000 110 | Participarea la ILC (comparări interlaboratoare) | 3 299,51 |
5.2 GRUP ARTICOLE DE COFETĂRIE ȘI PANIFICAŢIE | ||
Făină și crupe | ||
56 000 000 | umiditate | 275,74 |
56 000 001 | indice de cenuşă | 600,98 |
56 000 002 | indice de măcinare | 136,69 |
56 000 003 | gluten: cantitate şi calitate | 329,95 |
56 000 004 | impurităţi metalomagnetice | 188,54 |
56 000 005 | infectare cu dăunători ai panificaţiei | 205,04 |
56 000 006 | grad de alb | 322,88 |
56 000 007 | indice de cădere | 195,61 |
56 000 008 | aciditate | 365,30 |
56 000 009 | miez de calitate bună (impurități de gunoi) | 313,45 |
Grăunţe, semințe | ||
56 000 010 | umiditate | 275,74 |
56 000 011 | impuritate de gunoi şi impuritate cereale | 313,45 |
56 000 012 | masa hectolictrică | 141,41 |
56 000 013 | impurităţi cu dăunători ai panificaţiei | 247,46 |
56 000 014 | gluten: cantitate şi calitate | 329,95 |
56 000 015 | sticlozitatea | 164,98 |
56 000 016 | proteină | 589,20 |
56 000 017 | aciditate | 542,06 |
56 000 018 | grăsime brută | 612,77 |
56 000 019 | amidon | 365,30 |
56 000 020 | indicele Zeleny | 254,53 |
Nuci | ||
56 000 021 | umiditate | 353,52 |
Produse de panificaţie, patiserie și paste făinoase | ||
56 000 022 | zahăr | 506,71 |
56 000 023 | grăsime | 436,01 |
56 000 024 | umiditate | 275,74 |
56 000 025 | alcalinitatea | 247,46 |
56 000 026 | aciditate | 247,46 |
56 000 027 | porozitate | 94,27 |
56 000 028 | umectare | 200,33 |
56 000 029 | părţi componente | 164,98 |
56 000 030 | impurităţi metalomagnetice | 188,54 |
56 000 031 | indice de cenuşă | 600,98 |
Miere naturală | ||
56 000 032 | zaharoase şi zahărul reducător | 683,47 |
56 000 033 | indice de diastază | 506,71 |
56 000 034 | apă | 176,76 |
56 000 035 | aciditate | 247,46 |
Ceai, cafea și cacao | ||
56 000 036 | indicele PH | 235,68 |
56 000 037 | umiditate | 377,09 |
56 000 038 | mărunțiș | 94,27 |
56 000 039 | substante extractive | 459,57 |
56 000 040 | impurități metalomagnetice | 235,68 |
56 000 041 | indice de cenușă | 612,77 |
56 000 042 | grăsimi | 436,01 |
Ulei vegetal și produse pe baza de grăsimi vegetale | ||
56 000 043 | umiditate şi substanţe volatile | 377,09 |
56 000 044 | indicele de aciditate | 313,45 |
56 000 045 | indicele peroxidic | 388,87 |
56 000 046 | substanţe fosfatice | 353,52 |
56 000 047 | indicele de culoare | 247,46 |
56 000 048 | indicele de iod | 388,87 |
56 000 049 | impurităţi neuleioase | 377,09 |
56 000 050 | substanţe nesăpunificabile | 424,22 |
56 000 051 | temperatura de inflamabilitate | 200,33 |
56 000 052 | indicele de refracţie | 188,54 |
56 000 053 | grăsime | 499,64 |
56 000 054 | cloruri | 271,03 |
Concentrate alimentare (zahăr, drojdii, amidon) | ||
56 000 055 | umiditate | 275,74 |
56 000 056 | indice de cenuşă | 600,98 |
56 000 057 | impurităţi metalomagnetice | 188,54 |
56 000 058 | zahăr | 511,42 |
56 000 059 | aciditate | 247,46 |
56 000 060 | cloruri | 271,03 |
56 000 061 | grăsime | 436,01 |
56 000 062 | impurităţi minerale | 494,93 |
56 000 063 | impurităţi străine | 188,54 |
56 000 064 | impurităţi cu dăunători ai panificaţiei | 200,33 |
Semifabricate de culinărie | ||
56 000 065 | umiditate | 275,74 |
56 000 066 | cloruri | 271,03 |
56 000 067 | grăsime | 436,01 |
56 000 068 | părţi componente | 164,98 |
Nutreţuri | ||
56 000 069 | umiditatea | 388,87 |
56 000 070 | proteine | 589,20 |
56 000 071 | grăsimi brute | 612,77 |
56 000 072 | impurităţi metalomagnetice | 188,54 |
56 000 073 | celuloza | 747,10 |
56 000 074 | rest de solvenţi | 141,41 |
56 000 075 | ureaza | 254,53 |
56 000 076 | nitriţi | 747,10 |
56 000 077 | aciditate | 306,38 |
Produse cosmetice | ||
56 000 078 | indicele pH la produsele cosmetice | 235,68 |
56 000 079 | indicele de aciditatela în produse cosmetice | 518,49 |
56 000 080 | Masa unei bile | 136,69 |
Indici de rîncezire | ||
56 000 081 | Indice de aciditate (în produse) | 353,52 |
56 000 082 | Indice de peroxid (în produse) | 436,01 |
5.3 GRUP MICROBIOLOGIE | ||
54 000 000 | produse din carne și pește | 471,36 |
54 000 001 | sterilitatea industrială | 612,77 |
54 000 002 | produse lactate | 412,44 |
54 000 003 | produse de cofetărie, patiserie, panificatie | 436,01 |
54 000 004 | produse prelucrate din ulei vegetal (maioneză, margarină) | 329,95 |
54 000 005 | apă potabilă | 412,44 |
54 000 006 | bere, băuturi n/al., concentrate | 412,44 |
54 000 007 | apă minerală | 683,47 |
54 000 008 | vinuri | 447,79 |
54 000 009 | indicele Govard | 235,68 |
54 000 010 | Infectarea bolii de cartof la pîine | 164,98 |
54 000 011 | produse de parfumerie şi cosmetică (pasta pentru dinţi, cremă, ş. a.) | 436,01 |
54 000 012 | bifidobacterii, lactobacterii | 346,45 |
54 000 013 | probe de igienă (lavaje, aer, etc.) | 176,76 |
54 000 014 | Listeria monocytogenes în produse gata şi alte produse alimentare | 400,65 |
54 000 015 | Listeria monocytogenes în materie primă şi semifabricate | 596,27 |
54 000 016 | Salmonella | 353,52 |
54 000 017 | E.coli | 164,98 |
54 000 018 | B.cereus | 153,19 |
54 000 019 | Salmonella (5 eşantioane) | 659,90 |
54 000 020 | Listeria monocytogenes (5 eşantioane) | 824,88 |
54 000 021 | Staphylococcus aureus ( pentru 5 eşantioane) | 407,73 |
54 000 022 | E.coli (pentru 5 eşantioane) | 318,17 |
54 000 023 | Enterobacteriaceae (pentru 5 eşantioane) | 334,66 |
54 000 024 | B.cereus (pentru 5 eşantioane) | 353,52 |
54 000 025 | microbiologie în produse agroalimentare | 506,71 |
54 000 026 | Numărul de colonii aerobe în produse agroalimentare | 353,52 |
54 000 027 | Enterobacteriaceae (10 eșantioane) | 589,20 |
54 000 028 | Listeria monocytogenes (10 eşantioane) | 2 043,34 |
54 000 029 | Salmonella (30 eşantioane) | 2 769,23 |
5.4 GRUP TOXICOLOGIE | ||
51 000 010 | plumb | 407,73 |
51 000 011 | cadmiu | 407,73 |
51 000 012 | cupru | 407,73 |
51 000 013 | zinc | 407,73 |
51 000 014 | mercur | 407,73 |
51 000 015 | arsen | 407,73 |
51 000 016 | staniu | 407,73 |
51 000 017 | fier | 407,73 |
51 000 018 | evaluarea activităţii ureazei | 407,73 |
5.5 GRUP CROMATOGRAFIE | ||
52 000 030 | Reziduuri de pesticide prin metoda GC/MS | 1 225,53 |
52 000 031 | Reziduuri de pesticide organoclurate | 794,24 |
52 000 032 | Micotoxine (aflatoxinele B1, B2, G1, G2, patulina, ZON, DON, OTA) prin metoda CSS | 530,28 |
52 000 033 | Micotoxine (aflatoxinele M1, B1, B2, G1, G2, patulina, ZON, DON, OTA) prin metoda ELIZE | 813,09 |
52 000 034 | Antibiotice prin metoda ELIZE | 813,09 |
52 000 035 | Conservanţi (acid sorbic, acid benzoic) și îndulcitori (acesulfam și zaharină ) în produse alimentare | 617,48 |
52 000 036 | Micrcoimpuritati toxice în produse alcoolice (aldehida, esteri, alcool metilic; ulei de fuzel) | 652,83 |
52 000 037 | Suma aflatoxinelor B1, B2, G1, G2, prin metoda CSS | 718,82 |
52 000 038 | Îndulcitori (aspartam,zaharină, acesulfam, ciclamat), cofeină și conservanți în băuturi nealcoolice | 365,30 |
52 000 039 | Cofeină și teină prin metoda HPLC | 436,01 |
52 000 040 | Furfurol în alcool şi băututi tari | 271,03 |
52 000 041 | Acid sorbic în vin | 542,06 |
52 000 042 | Benzo(a) piren | 1 060,56 |
52 000 043 | Acizi organici în vin | 542,06 |
52 000 044 | Grăsimi străine (trigliceride) în produse lactate | 629,26 |
52 000 053 | Oximetl furfurol | 332,31 |
52 000 054 | Detreminarea rezidurilor de pesticide a unei substanțe active | 440,72 |
2 | ||
53 000 009 | radionuclizi în deșeuri și resturi de metale | 600,98 |
53 000 010 | radionuclizi în materiale de construcţii | 600,98 |
53 000 011 | ceziu-137 | 247,46 |
53 000 012 | stronţiu-90 | 542,06 |
5.7 SECTOR EXPERTIZĂ ŞI DEGUSTARE | ||
58 000 010 | Aprecierea organoleptică a produselor | 188,54 |
TESTAREA PRODUSELOR VINICOLE, INCLUSIV VI-1 | ||
50 000 010 | Testarea completă a produsului (analiza completă a unei mostre) | 2 038,63 |
5.8 Servicii suplimentare | ||
50 000 011 | Efectuarea stagiului de practică | 478,43 |
50 000 012 | Traducerea rapoartelor de încercări | 235,68 |