- Cum ați ajuns să conduceți Laboratorul de Încercări Produse Industriale (LÎPI) din cadrul CMAC și ce v-a inspirat în această direcție?
În calitate de Conducător al Laboratorului de Încercări Produse Industriale (LÎPI), activez din anul 2019. Am început cariera în domeniul Evaluării Conformității în 2006, la Institutul Național de Standardizare și Metrologie, și de-a lungul anilor, am avansat în ierarhia profesională până la funcția de Conducător al LÎPI.
- Care sunt principalele tipuri de încercări realizate de LÎPI?
LÎPI efectuează încercări de electrosecuritate ale echipamentelor electrice de joasă tensiune pentru domeniul securității electrice, având ca obiectiv general asigurarea securității consumatorilor în Republica Moldova. Toate încercările sunt realizate conform domeniului de activitate al LÎPI, se efectuează după trei tipuri de metode, toate având importanță semnificativă. La prima etapă se efectuează examinarea vizuală a produsului electric conform metodelor vizuale, după care urmează efectuarea încercărilor conform metodelor electrofizice, iar apoi se efectuează încercările dimensionale conform măsurărilor instrumentale.
- Cum contribuie activitatea laboratorului la creșterea siguranței și calității produselor industriale?
Controlul de calitate reprezintă verificarea conformității produsului. Calitatea, în sens de conformitate, se realizează în procesul de producție, dar controlul, prin caracterul său preventiv, influențează producția în direcția perfecționării ei. Scopul nostru este prevenirea neconformităților la toate etapele de încercări ale produselor electrice. Aceasta se realizează prin examinare, măsurare, încercare și analiză a conformității unui produs cu prescripțiile tehnice înscrise pe marcajul produsului electric și în documentația de însoțire a acestuia.
- Ce rol joacă echipamentele moderne și metodele validate în asigurarea acurateței încercărilor?
Laboratorul Încercări Produse Industriale (LÎPI) este dotat cu echipamente portabile performante, etalonate în ţară şi în afara țării, care permit efectuarea calitativă a încercărilor cu precizie înaltă. LÎPI verifică metodele standardizate folosite în domeniul lor de aplicare pentru a confirma că ele sunt aplicate corect înainte de utilizare şi sunt verificate conform cerințelor documentelor normative (DN). Scopul încercărilor este de a demonstra, prin date statistice obținute experimental, că metoda utilizată asigură cea mai bună incertitudine reprodusă de laborator, pentru un domeniu a cărui valoare a fost estimată prin evaluarea în prealabil a tuturor factorilor de influenţă, precum personal, echipament, valori nominale (interval de măsurare) condiţii de mediu ș.a.. Cu cât vom avea mai multe echipamente moderne şi vom efectua încercări conform metodelor validate, cu atât mai înaltă va fi acurateţea încercărilor.
- Puteți să ne explicați importanța conformității produselor electrice cu standardele europene?
Încercările de laborator se efectuează în conformitate cu cerințele standardelor EN pentru o gamă largă de produse. În urma efectuării încercărilor de laborator pentru securitatea electrică a produselor electrice, se analizează valorile măsurate în corespundere cu limitele toleranțelor admise descrise în standardele europene. Prin efectuarea acestor încercări, putem verifica dacă parametrii constructivi și tehnici ai produsului electric corespund toleranței admise de standardele europene specifice fiecărui tip de aparat.
- Cum reușiți să mențineți standardele de calitate în activitatea laboratorului?
Pentru a menţine standardele de calitate, LÎPI efectuează anual actualizarea documentelor normative interne şi externe, participăm la instruirile interne şi externe şi suntem în permanentă instruire cu legislaţia locală.
- Cum sprijină LÎPI producătorii locali să-și crească competitivitatea pe piețele internaționale?
LÎPI sprijină producătorii locali prin consultaţii, discuţii relevante cu clienţii şi testări ale produselor locale, care au ca scop creşterea competitivităţii lor şi pe pieţele internaționale. Apelând la serviciile noastre, producătorii vor câştiga timp şi vor verifica produsele electrice conform legislaţiei naționale şi internaţionale. Doar prin informare și instruire putem modela un comportament corect și vom evita incidentele și electrocutarea.
- Care sunt planurile de viitor pentru dezvoltarea și extinderea activității laboratorului?
Pentru viitor, LÎPI este dispus să efectueze încercări pentru determinarea clasei de eficiență energetică a aparatelor electrice mici. Pentru aceasta, avem nevoie de instruiri, achiziționarea echipamentelor moderne necesare pentru extinderea acestui domeniu, lucru în comun cu agenții economici care produc și importă produsele electrice și organele de control ale pieței din Republica Moldova.
- Cum vedeți evoluția domeniului încercărilor de produse industriale în Republica Moldova în următorii ani?
În următorii ani, evoluţia domeniului nostru poate fi destul de pozitivă pentru Republica Moldova, deoarece zilnic suntem înconjurați de o gamă largă de aparate electrice de o importanță vitală. De aceea, problema securității electrice necesită o atenție din ce în ce mai mare, pentru a nu pune în pericol sănătatea și securitatea utilizatorilor. Beneficiind de serviciile laboratorului nostru, producătorii autohtoni ai produselor electrice şi agenții economici se pot proteja de reclamațiile nefondate ale unor clienți nemulțumiți, precum și de plata unor amenzi substanțiale.
Află mai multe:
Despre Laboratorul de Încercări Produse Industriale