CMAC găzduiește cursul : Evaluarea contaminării microbiologice a apei

Pe 23 și 24 mai 2024, Î.S. „Centrul de Metrologie Aplicată și Certificare” (CMAC) a organizat la sediul său din Chișinău un curs intensiv dedicat specialiștilor din domeniul microbiologiei, concentrându-se pe „Evaluarea contaminării microbiologice a apei” conform standardului ISO 13843:2017. Acest curs a oferit o platformă esențială pentru aprofundarea cunoștințelor și îmbunătățirea competențelor în verificarea și validarea metodelor microbiologice.

Participanții, majoritar specialiști din laboratoarele de microbiologie acreditate conform ISO/IEC 17025:2018, au explorat diverse tehnici aplicate în analiza apei, de la prelevarea probelor până la evaluarea finală a contaminării. Cursul a cuprins sesiuni teoretice și practice, acoperind aspecte esențiale precum prelevarea corectă a probelor conform ISO 19458 și ISO 5667-3, folosirea mediilor de cultură și interpretarea rezultatelor microbiologice.

Un accent deosebit a fost pus pe utilizarea tehnicilor moderne de analiză, comparativ cu metodele clasice, subliniind importanța adaptării la noile standarde internaționale pentru asigurarea calității apei. Cursul a inclus și module despre validarea metodologiilor conform ISO 13843:2017, oferind o înțelegere aprofundată a cerințelor pentru stabilirea caracteristicilor de performanță ale metodelor microbiologice.

Dr. Olteanu Floriana, lectorul cursului, a ghidat participanții prin procesul complex de validare și verificare a metodelor, folosind exemple practice și studii de caz pentru a ilustra aplicarea standardelor în evaluarea riguroasă a calității apei. Aceasta a fost o oportunitate valoroasă pentru profesioniști de a-și actualiza și perfecționa abilitățile, contribuind astfel la îmbunătățirea standardelor de sănătate publică și siguranță alimentară în Republica Moldova.

Prin organizarea acestui curs, CMAC reafirmă angajamentul său față de susținerea educației continue și a excelenței în domeniul metrologiei și analizei microbiologice, asigurând că specialiștii din sector sunt bine pregătiți pentru a face față provocărilor dinamicilor moderne ale calității apei.

Te-ar putea interesa:

Cursuri și seminare organizate de CMAC

Servicii de încercări de laborator

Prețuri la cursuri